/ Gravid /

Vecka 40


 
Alltså, jag trodde de här sista veckorna skulle kännas som ljusår - men istället har de gått i rasande tempo!
 
 
Nu är vi alltså inne i vecka 40, med 7 dagar kvar till beräknat datum.
 
Lillen kan ju också bestämma sig för att köra igång allt idag eller dra ut på tiden ett par veckor efter BF ännu, but still. Idag är det den 30 maj, får se vem av flickorna från babyshowern som prickar närmast datum. Den första gissningen var att babyn skulle komma imorgon, den 31:a. Själv tror jag ju nog att det här blir en junibebis med den här farten! 😉
 
 
Så här säger appen Preglife:
 
 
Barnet:
 
Jag känner dagligen av lillens rörelser, men de har gått från att kännas som skilda kroppsdelar mer till ett "tänjande" här och där. Man kan även se hur t.ex. en fot eller ett knä sveper över magen, fast ibland känns det inte ens av fast man ser det. Krabaten fortsätter att ha hicka någon gång per dygn, så då känner jag hur det tickar runt lillens rygg.
Han ligger fortsättningsvis med huvudet ner, ryggen på min mages högra sida och benen buffar mot vänster.
Enligt Preglife-appen uppskattas ju vikten vara mellan 3,3-3,5 kg, så min barnmorskas svar var inte långt ifrån för två dagar sedan. Får se hur lång han är när han dyker opp!
 
 
Mamman:
 
Jag mår prima!
Alltså, jag måste säga att jag haft en skön graviditet med få krämpor faktiskt...
Åt vännerna har jag väl beklagat mig en del och verkligen inte förskönat någonting, men i det stora hela har det varit bra! För tillfället är det enda jag "lider" av, att jag fortsätter att samla på mig vätska. Men det är inte konstigt med den här värmen vi haft i maj månad heller. Och så var det ju det där med ryggontet i mitten av graviditeten.
 
 
 
Annars har jag ju orkat superbra;
Jag har orkat gå på promenader så gott som varje dag, till och med flera kilometer!
Jag har orkat gymma, om än inte i samma takt som tidigare men överkroppen har orkat nästan det samma som innan jag blev gravid och nedre delen av kroppen har också orkat bra, även om jag bytt ut en stor del av övningarna där till sånt som inte skulle belasta bäckenet för mycket. Många promenader på löpbandet har även blivit gjorda.
Jag har inte lidit av foglossning, utan bara kännt av det någon enstaka gång.
Sammandragningar har jag ju haft, men de har inte varit smärtsamma före nu de sista veckorna när jag känt av dem så som det ska göras när kroppen börjar förbereda sig för en förlossning.

Vikten är ju något folk brukar intressera sig för.
Inte för att jag förstår varför, alla har vi olika förutsättningar och kroppar och varje graviditet är olik den andra. Men från inskrivningsdatum på rådgivningen fram till i måndags har jag gått upp ca 14 kg, och jag gissar att om jag inte slutar samla på mig vätska kommer det ännu lite till.
 
 
Pappan:
 
Jodå, Matts arbetar vidare han bara haha. Inte så mycket nytt på den fronten.
Klart han också börjar vänta på att lillen ska komma ut därifrån, och han sa i söndags att nu får nog lillens "utegångsförbud" vara över. Men det är ju inte så mycket som han kan göra åt det nu heller.
 
 
/ Gravid /

Måndag kväll


 
...och ännu ingen bebis!
Fastän det varit tyst här i flera dagar! 😉
 
 
Tystnaden beror på att jag tagit tillvara på vädret, som fortsättningsvis är varmt och soligt!
Förra veckan hade jag fullbokad med program; kompisbesök, loppisrundor, strandhäng...
Till helgen for jag på förfest med tjejerna innan de for till Ollis och resten av helgen hade Matts och jag riktig kvalittétstid på tumanhand.
Vi hann gå långa promenader, äta piknik ute, turista i närmiljön och äta hemlagad pizza och ha filmkväll.
Perfekt helg! ♥ 
 
Därav tystnaden.
 
 
Inne i veckan kom Ida och Alvin på besök. Vi hann besöka loppisar och jag hittade både ett som annat,
bl.a. parasollet till balkongvagnen som Zelda genast skulle besikta!
 
 
På fredagen tog jag det lugnare på dagen för att orka med kvällens förfest hemma hos Josse, innan resten av flickorna skulle vidare till Ollis.
Roligt med tjejkväll, även om jag satt och tryckte i mig allt för mycket snacks (hej hej vätskefyllda fötter de kommande dagarna!).
På lördagen tog vi sovmorgon, åt årets första mjukglass och bilde iväg ut till Söderfjärden (Meteorian) innan vi bakade pizza på kvällen.
 
 
 
 
Och nu är snart måndagen förbi, och även den har jag fått att gå undan fast enda spikade
programpunkten var besök på rådgivningen.
 
Vid rådgivningen konstaterades, än en gång, att allt såg bra ut med både mej och lillen i magen. Barnmorskan frågade om jag vill att vi ska testa uppskatta vikten, så det gjorde vi. Hon tror att bebisen är ca 3300 gram i dagsläget - alltså helt normalstor! I samma veva som hjärtljuden och SF-måttet kollades gjorde hon också en hinnsvepning, så få se nu... En hinnsvepning kan öka chansen att en förlossning sätter igång inom 48-72 timmar, men nå större förhoppningar på det har jag nog inte!
 
Resten av dagen har jag vilat; sett på Netflix och slöat. Nu mot kvällen fick Matts lurat med mig till gymmet med det villkoret att jag skulle få vitchoklad från Lidl efteråt. Nu är vi hemma igen och duschen kallar, och sen ska jag äta vitchoklad! 🍫
 
 
/ Gravid /

Vecka 39


 
Igår böt det igen veckonummer, så nu är vi inne i vecka 39.

Såhär säger appen Preglife:
 
 
Babyn:
Igår var det en riktigt livlig krabat om kvällskvisten;
Fötter som buffade längs med hela magen och hela magen hoppade stundtals till när lillen 'böukade' runt.
Jag tror också magen har växt till sig lite, fastän SF-måttet vid rådgivningen visade samma siffra som för några veckor sen. Att måttet hållts på det samma beror väl på att magen har sjunkit mera, men igår när jag skulle använda en blus märkte jag att "såhär mycket har nog inte knapparna töjts utåt sist jag hade den, bara för några dagar sen" haha.
 
 
 
Mamma:
Om jag förra veckan skröt om hur bra ork jag har, kan jag den här veckan stryka det och konstatera att jag är så sömnig! Nattsömnen har igen blivit lite sämre på grund av fler wc-besök vilket gör att jag inte känner mig riktigt lika utvilad fast jag får tillräckligt antal timmar sömn. Har därför powernapat eller bara legat och vilat en stund varje dag nu.
Lite av all vätska jag samlat på mig tyks ha gett med sig, igår på morgonen vägde jag nästan 1 kg mindre än förra veckan. Får se om det är tillbaka efter gårdagens Hesburgerbesök, haha. Men att hålla bort salt och att dricka mycket tyks hjälpa, och att inte vistas ute när det är allt för varmt men det har jag ändå gjort. Stödstrumpor is the shit.
Idag känner jag mig heller inte helt på topp, har ett lätt illamående som molar åpå och sammandragningarna har blivit fler och känns mera. Får se hur många dagar/veckor det ska hålla på så!
 
Partner:
Han fortsätter ha mera koll på dagarna än vad jag har.
Han verkar ändå lugn och är duktig på att hjälpa mig med saker som att få på stödstrumporna, haha.
Saker vi diskuterat den här veckan är lite hur han ska ta ut sin pappaledighet i början när lillen är född, men något desto mer om det har vi inte kommit fram till. Vi får ta det sen!