/ Familj /

En helg norröver


 
 
Hej på er!
Sportlovsveckan är här, och jag börjar den med en ledig måndag. Det känns riktigt bra! Några planer för dagen har jag inte, men det är väl mest det som är planen också - att ha en ledig vardag utan måsten. Jag kommer också ha ledigt på fredagen, så det känns riktigt bra att kunna förlänga helgerna lite.
 
Att ha ledigt just den här måndagen passade min ork och mitt schema riktigt bra eftersom vi bilade norrut i helgen. Alltid när vi kör iväg för att hälsa på familjen får vi räkna med en hel helg, för att hinna träffa alla. Det är förstås roligt men (just nu) också väldigt tröttsamt att man är tvungen att sova bort hemifrån. Den här gången hann vi inte t.ex. inte träffa nå vänner alls utan endast våra familjer. 
 
 
På lördagen tog vi kaffe hos mamma, middag på Friends&Brgrs och sen for vi iväg till Kronoby på kvällen. Sen körde vi iväg till pappas där vi sov över och åt lunch nästa dag för att senare bila iväg till syrrans i Munsala före vi körde iväg hemåt. Syrran och hennes familj flyttade in i sitt nya hem förra veckan, och de får det så fint! Man blir riktigt sugen på att bygga eget nu när deras nästan är klart!
 
 
/ Allt och inget /

Planera smart(are)


 
Den här veckan har vi försökt använda oss av så lite pengar som möjligt.
Det är så lätt hänt att man svänger in via butiken efter "nått smått", men kommer ut med mycket mera än vi tänkt och ibland händer det flera gånger på en vecka! Vi bestämde oss därför för att storhandla förra helgen och planera vad vi skulle äta den här veckan. Det gjorde vi ofta när vi studerade, för att få ner kostnaderna. Men under det senaste året har det runnit ut i sanden... Säkert både av lättja men också för att när vi båda förtjänat har det inte varit "så noga" att hålla koll på utgifterna som när vi hade ännu sämre ekonomi under studietiden.
Förutom det som syns på bilden nedan har vi handlat till 1 liter mjölk, 1 äggpaket, 1 gurka, 1 juicepaket och kattsand under veckans gång, det mesta var alltså färskvaror som tog slut i början på veckan.
 
Hittills har det ju gått riktigt bra! Lunch äter vi båda på jobbet så det vi planerade var vad vi skulle äta till frukost, middag och möjliga mellanmål. Visst blev det handlat lite extra skafferi-mat att "ha i skåpen" också, och hygienartiklar, men i det stora hela.
 
Så här har vår mat-vecka sett ut i middagar:
 
Söndag: Quesadillas med ost och skinka tortillabröd rester från helgen
Måndag: Stroganoff och potatis rester från helgen
Tisdag: Kycklingfiléer och sallad
Onsdag: Kycklingfiléer och sallad rester från tisdagen
Torsdag: Köttbullar och stekt potatis
Fredag: Köttbullar och makaroner rester från torsdagen
 
 
 
Så med lite planering har vi både ätit lite bättre och konsumerat mindre. Vi har heller inte haft något behov av att besöka nån mataffär för att vi inte haft något hemma, utan det har varit enkelt att komma hem och sätta sig till bords så gott som varje dag. Det har ju varit skönt efter man jobbat klart, ett måste mindre och maten har varit klar snabbare.

Får se hur det blir nu i helgen, när vi åker norrut. Då brukar det oftast bli att vi äter någon måltid ute, men annars ska vi se vad släkten har att bjuda på... ;)
 
/ En dag på jobbet /

Nallematte


 
 
 
Brrr! Vi har verkligen fått känna av riktig finsk vinter under de senaste dagarna.
Termometrarna har visat strax under -20 strecket varje morgon när jag kört iväg till jobbet, och på eftermiddagarna har det varit riktigt fint väder att köra hem i. Lite på kallare sidan har det väl varit, men med lager på lager av kläder har det nog ändå gått riktigt bra!
 
 
 
 
Ett par dagar nu har det ändå varit så pass kallt att vi på dagiset inte velat gå ut alls, eller bara en väldigt kort stund för att vädra näsorna. Så vi har fått ha gympa-pass i korridorerna, leka lekar inomhus och ha fler sagostunder. Men det har gått riktigt bra det med!
 
 
 
Jag brukar ju inte nämna vid vad vi sysslar med på jobbet, utan tycker att jobb ska hållas på jobbet, men jag tänkte ändå den här gången berätta om mitt favoritmaterial just nu, som vi använder oss av på avdelningen; Nallematte!

Det är ett material där barnen får ta del av väldigt enkla matematiska begrepp redan från låg ålder.
Vi mäter, jämför, uppskattar, funderar och lär oss nya ord. Och allt med hjälp av lek!

Den här veckan funderade Lilla Björn och Pappa Björn hur de skulle göra när Lilla Björn fått för mycket gröt och Pappa Björn hade fått för lite gröt på sina tallrikar... Barnen är så kloka och vet ju oftast svaren på alla Nallarnas problem, men saknar kanske ord för det. Just det här Nallematte-passet hann vi även blåsa ballonger (öka på luft = större, släppa ut luft =mindre), leka med plättar samt plus&minus och så lärde ju Nallarna oss Grötleken också. I grötleken fick man ta mera gröt om man fick ett plus-kort och var tvungen att minska på mängden gröt på sin tallrik om man plockade upp ett minus-kort ur spelkortshögen. Så bra material! Och visst är Nallarna söta också?! :)