/ Allt och inget / Edvin 0-6 månader / Familj /

Så var glada julen slut, slut, slut...

 

 
 
 
"Julen kom, släkten sågs och det firades!"
 
 
Igårkväll landade vi hemma i Vasa efter flera intensiva dagar dit hemhemma. Vi hann varva släkten, äta många julbord och öppna fina paket. Edvin tog sin första jul med ro, var inte rädd för tomten och tyckte presentpappret var roligare än innehållet i paketen. Som sig bör när man är så liten!
Det här var första julen på länge som kännts så bra, tack vare barnen! Vi ställde om programmen lite och vistades hela julafton med min sida av släkten i Esse och Munsala och hela juldagen tillsammans med Matts sida i Kronoby. Det var ett bra upplägg! Ingen stress nånstans och vi behövde inte vistas längs med riksåttan mer än nödvändigt.
 
 
 

Här kommer årets samling julbilder i en salig blandning!
 
 
 
Den 22:a träffades vi i Larsmo och på hemvägen svängde vi in via Beas glöggmys en liten stund.
 
 
Julaftonsfirandet började hemma hos pappa, med julmat och julkaffe.
I år drog vi även på oss "ugly christmas sweaters" hela bunten och ställde oss framför kameran utomhus.
 
 
 
 
Efter julkaffet hos pappa, bilade vi efter mamma och styrde kosan mot syrrans i Munsala.
Där dök tomten upp och delade ut massa paket!
 
 
 
 
Juldagen spenderades i Kronoby,
först med julmat på Torgare och sen julklappsutdelning hos Matts föräldrar.
 
 
 
 
Edvin fick helt klart mest och finaste paketen - precis som det ska vara!

Fick verkligen julfeelis det här året då man såg förväntan och spänningen i barnens ögon på julafton strax innan tomten kom, glädjen när han läste upp deras namn på paketen och förundran efteråt över alla paket. Edvin märkte inte av det här ännu, men redan tanken om vad vi har framför oss de kommande åren gör mig så glad! Julen är ju barnens högtid och nu när vi själva också har barn är julen verkligen så mycket bättre på alla sätt och vis.
 
 
 
Det var julen 2018 det.
Nu återstår ett par dagar av packande och flyttande så ska vi så småningom fira in det nya året också.
/ Allt och inget / Edvin 0-6 månader / Fotografering /

Årets julkort 2018


 
 
Nu borde årets julkort ha hittat fram till alla postlådor,
så då kan jag ju dela med mig av lite tomtebilder här också!
 
 
 
 
 
 
 
Årets julkort blev en kombination av de två första bilderna här nedanför,
för det var allt för svårt att bara välja ut en enda liten tomtebild!

Visst var han för söt, vår lilla tomtenisse?!
 
Veckorna innan fotograferingen kämpade jag på med att få färdigt stickat tomteluvan,
och jag hann! Pälstofsen fick Edvin sen av sina faddrar och den passade perfekt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så med dessa bilder vill vi önska er en god jul och ett gott nytt år!
 
 
 
Bilderna är fotade av fotograf Michaela Fagerudd i Jakobstad.
/ Allt och inget /

En julig lista


 
 
Roligt julminne?
 
Det börjar vara så många år sen, så jag vet inte längre vad som faktist hände och vad man fantiserat till under årens gång. Men, jag tänkte genast på den julafton vi firade hemma hos min mormor och morfar tillsammans med mina kusiner från Sverige när vi var små. Den här julen var jag inte många år gammal men ändå vågade jag mig upp i tomtens knä innan julklapparna skulle delas ut. Det var bara den twisten att jag på samma gång också drog av tomten skägget, och bakom masken var det ju någon farbror från granngårdarna och inte alls jultomten! 
 
Mysig jultradition?
 
De senaste åren har jag och Matts ställt till med julbak nån dag innan julafton här hemma. Vi har bakat jullimpor enligt min farmors gamla recept och lyssnat på julmusik samtidigt. Det har varit mysigt! I år blir det dessvärre inget sådant bak, men vi får ta igen det nästa år i stället!
 
 
 
 
Pepparkakor eller lussebullar?
 
Pepparkakor bara som sådana gillar jag inte och lussebullar är det så länge sedan jag åt att jag inte minns hur de smakar längre. Men gärna nån cheesecake med smak av pepparkaka kanske?
 
Vad brukar du äta på julafton?
 
Vi äter alltid jullunch hos min pappa och där på bordet brukar det vara "sånt som hör till";
julskinka, potatis, gräddsås, morotslåda, sill, rödbetssallad, julmust, lite sallad, kanske nått kokat ägg, fruktkräm med grädde till efterrätt och så kaffe med dopp efter vi delat ut lite julklappar.
Sen brukar vi ju åka vidare och i år kommer vi styra kosan mot min systers i Munsala. Där blir det väl omgång två av julmaten men med lite knytkalas-stuk. Så vi får se, hungrig brukar jag aldrig gå på julafton - det är ett som är säkert i alla fall!
 
 
 
 
Favoritjuldoft?
 
Nybakade jullimpor, skalade clementiner, doften av glögg och nybakta pepparkakor...
 
När ska helst första snön falla?
 
Inte så stor skillnad när den faller, så länge den hålls på marken! Men på julafton får det gärna vara vitt men de år snön lyst med sin frånvaro har jag och min bror dragit fram gräsklipparen framför julgranen utomhus för att föreviga det... Allt har sin charm!
 
 
 
 
Något negativt med julen?
 
Att den oftast känns så stressig. Eftersom jag har skilda föräldrar och vi brukar vilja hinna se båda två + besöka Matts familj i Kronoby har det ofta känts som att vi firat julen längs med riksåttan de senaste åren. Får se om det kommer bli bättre i år då vi bestämt att fira julafton med min pappa och sen ikvällen med mamma hemma hos min syster och ta Kronoby-firandet först på juldagen, men det tror jag kommer bli bra!
 
Trodde du på tomten när du var liten?
 
Jo, i alla fall de första åren jag levde. Vill minnas att drömmen om tomen gick i kras nångång under lågstadietiden då de äldre barnen minsann ville berätta för oss yngre att det bara är en utklädd gubbe och att det är mamma och pappa våra som handlar alla julklappar.
 
 
 
 
Är det okej att byta en julklapp man fått?
 
Det tycker jag väl, speciellt om det är något klädplagg eller annat som kräver en viss passform för att passa. Sen skulle jag väl tycka att det vore lite surt att hitta något man köpt redan dagen efter på t.ex. facebookloppis eller dylikt, om det är något jag själv lagt ner mycket tid på att hitta åt personen i fråga. Men man får väl tänka att det är tanken som räknas! Själv har jag i år försökt köpa sådant som jag vet att personerna behöver också, och inte bara köpt för att köpa.
 
När är det dags att pynta?
 
I slutet av november är det väl sådär lagom att dra fram lite mysbelysning då mörkret är som värst!
 
 
 
 
Vad tittar du helst på?
 
Helst av allt umgås jag ju på julaftonen, men veckorna innan hör det ju nog till att avverka både en och annan julfilm. På själva julaftonen brukar även Kalle Ankas jul vara på i bakgrunden även fast ingen egentligen ser på det. Men det hör ju till.
 
 
 
 
Vad vill du helst ha i julklapp?
 
Inte mycket saker! Visst finns det allt som oftast något som man kan behöva, och visst är det roligt då något sånt dyker upp i ett paket eller två också. Viktigast ändå är nog samvaron! Det är ju det man minns sen, år efter år. Inte vad man fick i julklapp.
 
 
Bästa med julen?
 
Att få träffa släkt och vänner. Maten. Att få ge presenter (de gånger man lyckats få till något man vet mottagaren kommer att gilla!). All choklad. I år är det ju dessutom extra roligt då det är Edvins första jul - det är ju ändå barnen som gör julen!
 
 
 
 
Kommentarer (0)
Familj / Juletid / Julmat / Julpynt / Lista / Mat / Släkt / Snö / Vänner