/ Allt och inget /

Gröna Biten


 
På dagiset där jag jobbar smakar vi varje morgon på någon frukt eller grönsak; så kallad "gröna biten" i samband med morgonsamlingen. Detta är ju säkert mest tänkt för barnens skull, att de ska få smaka på nya saker i ett positivt sammanhang och så vidare... Men det är ju inte så illa för oss vuxna heller!
 
 
En ny favorit jag har lärt känna till är kålrabbin.
På dagiset får vi den "rå"; skivad i små, platta bitar. Jag tycker det är så gott!
 
 
 
 
 
 
Jag hittade lite info om just kålrabbin efter att snabbt ha googlat lite;
 
 
 
 

Kålrabbin är fullproppad med vitaminer

Förr i tiden kallades kålrabbin för nordens citron, med all rätt. Och den innehåller faktiskt mer C-vitamin än en apelsin! Rotfrukten är också fullproppad med med B-vitamin, kalcium, fosfor, magnesium, folinsyra och grova kostfiber.

Kålrabbi kan ätas på många sätt

Kålrabbi kan varieras på oändligt många sätt. Rotfrukten kan ätas både råriven, kokt, friterad, i grytor, stekt och tillagad i ugnen. Eller varför inte testa att juica din kålrabbi?

Kålrabbi för viktnedgång

Om du vill gå ner i vikt kan kålrabbi vara rotfrukten för dig. Kålrabbi är extremt kalorisnålt och innehåller lite kolhydrater! Per 100 gram får du bara i dig 27 kalorier och 4 gram kolhydrater, och du blir mätt också – tack vare det höga fiberinnehållet.

Kålrabbi för en fräsch mun

Kålrabbi kan användas för att hålla munnen fräsch. Skölj med lite färskpressad kålrabbijuice och bota inflammationer i både mun och tandkött.

Öka ämnesomsättningen med kålrabbi

Tack vare sitt höga innehåll av B-vitamin kan kålrabbin hjälpa till att öka din ämnesomsättning. B-vitamin är också viktigt för nervsystemet och hjärtat.

 

 

...inte så illa för att vara en helt vanlig kål! 😄

  

/ Allt och inget /

En gul smoothie


 
 
Vaknade inte till solsken där ute denna morgon,
men gult som solen har jag här inne i stället; som frukost!
 
 
 
Banan, apelsin, äpple, havtornsbär, några teskedar grekisk joghurt och en halv dl apelsinjuice.
Toppat med kli.
 
 
/ Allt och inget /

Fredagsmyset


 
 
Igår när jag kom hem till kvällen, var jag så trött att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Funderade i ett skede på att gå och lägga mig tvärt, men det skulle ha känts som slöseri på en fredagskväll... Efter en stunds slappande i soffan orkade jag mig ändå med iväg till stan; Matts skulle köpa billigt lösgodis inför kvällens filmmys. Kändes lagom surt att traska med för det. 😉
 
 
När vi kom in till stan gick vi en sväng via alko, och jag passade på att fråga efter ett gott rödvin som passar tillsammans med maten vi tänker bjuda på bröllopet. Jag kan absolut ingenting när det kommer till rödvin, och har sällan lyckats pricka rätt när man ska ha det någon gång. Därför tycker jag inte det är speciellt gott heller. Expediten visade oss ett par viner och jag köpte med hem ett av dem - som visade sig vara riktigt gott (för att vara rödvin!). Kanske man borde fråga råd oftare, och inte bara chansa. ☺️