Jag hade tänkt att jag skulle hinna skriva och dokumentera här vartefter vårt husköp och renovering drog igång. Men nu har vi snart varit husägare 1 månad och renoverat t.om. lite längre än det och jag har inte ens hunnit föra över bilderna från telefonen till datorn förrän nu...
 
Just nu är huset ett enda kaos, med byggdam som ligger som ett lagom tjockt lager överallt. Vi saknar dusch och tvättmöjligheter, enda som finns kvar är den lilla toaletten uppe på vinden. In i veckorna bor jag tillsammans med barnen i Vasa, och Matts bor på heltid i huset. Han jobbar om dagarna och renoverar om kvällarna. Till helgerna kommer jag och barnen dit, och det "går" att bo på vinden så där huserar vi när vi inte har barnen vid fammo&faffas eller hos mommos.
 
 
 
 
Vi köpte huset 4.1.2021 av min pappa, men drog igång renoveringen redan under mellandagarna eftersom pappa flyttade ut i samma veva. På bottenplan är det bara köket som står orört i dagsläget, resten har vi gått ordentligt loss på!

Det första vi gjorde var att börja riva ner glasfibertapeterna på bottenplan. Som jag bävat för det, när jag läst överallt om hur svåra de är att få ner... Men där får vi nog tacka min pappa och hans tankesätt om att allt ska göras "ordentligt". Tack vare att skivorna under blivit grundmålade, inte bara en, inte två utan hela tre varv(!) kunde vi riva ner hela tapetvåderna på bara några timmar!
 
 
 
I samma veva öppnade vi upp hallen/farstun. Skåp monterades ner, väggar har rivits och dörrar flyttats på. Under veckorna som gått har vi även hunnit tänka om och bygga upp en ny vägg i vardagsrummet och öppnat upp en annan vägg istället. Alla väggar vi rivit tapeter på har fått nya gipsskivor som har spaklats och slipats. Förra helgen grundmålade jag sgs hela bottenplan.
 
Under de här veckorna har vi fått installerat nya fönster på bottenplan och i källaren. Matts har monterat och rivit ner allt i toaletten på bottenplan och i tvättstugan nere i källaren. Det har blivit några varv till Ekorosk med kakel och gipsskivor... Nu är toaletten på bottenplanens väggar kaklade och govlet spaklat. Den här veckan kaklas golvet.
 
Toaletten som i det här skedet just har fått första lagret fuktspärr på väggarna.
 
 
Till näst nu har Matts målat taket i det som ska bli gästrum/tvrum och rivit upp golvet i hallen/farstun, där de igår gjöt golvet för att vi sen ska kunna dra ner vattenburen golvvärme dit. Sen när det är klart kommer det klinkers på golvet där.
 
Bild 1. Orörd hall. Bild 2. Skrubben nermonterad, farstuväggen riven och väggen/dörren mellan tvrum och hall riven.
Bild 3. Hallgolvet upprivet och spånet där under bortskyfflat. Bild 4. Golvet gjutet.
 
 
Här emellan kan ni ju få se min "inspirationsbild" över hur hallen förhoppningsvis ska börja ta sig sen när det är klart:
 
På samma vis ska vi ha skrubb med spegeldörrar till vänster, men med lite mer golvyta. Sen kommer ett sidofönster till vänster om dörren och ny dörr monteras när vi börjar vara sgs färdiga. Golvet blir liknande som på bilden (samma kakel som vi sätter i bottenvåningens toalett!) och på väggarna vid ytterdörren och till höger kommer troligtvis vit pärlspont. 
 
 
Det är väl ungefär så här mycket vi hunnit med under dessa 3-4 veckor. En hel del, men ändå mycket kvar att göra före vi kan flytta in. Och flytta in gör vi i slutet av februari, så vi har knappa månaden på oss att få det mesta fixat på bottenplan så att vi kan bo där.