Igår hade jag inbokat besök för tillväxtultra nr 2 vid mödrapolikliniken här i Vasa. Jag for dit med förhoppningen om att få veta hur bebisen kommer förlösas, men också få veta när man tänker sätta igång det hela.
 
 
Väl där möttes jag först upp av en läkare, som skulle göra viktuppskattning. Bebben i magen såg ut att må bra och övade så flitigt på andningsrörelser att läkaren blev tvungen att kalla in överläkaren för att få till viktuppskattningen ordentligt. Efter att båda, oberoende av varandra, kollat igenom måtten konstaterades att bebisen är ca 2 veckor större än "normalkurvan" i nuvarande vecka (och att bebisen skulle bli minst samma storlek som Edvin var vid födseln ifall jag fick gå fullt ut). Efter min förlossning med Edvin vill man inte heller att jag ska föda fram ett till barn, på nå större än 4 kg utan då rekommenderas kejsarsnitt.
 
Efter en stunds övervägande sa överläkaren att de kan göra en igångsättning redan nästa vecka på tisdag. Då kommer jag vara i vecka 38 (37+1). Först ville de vänta ännu en vecka, men när de började se på tidigare ultran från denna graviditet kan det hända att denna bebis är 5 dagar äldre än uppskattat. Med det menas alltså att jag skulle vara i vecka 37+5 nästa veckas tisdag. Då är det mer ok att starta förlossningen också, eftersom man gärna brukar vänta till 38+0 med igångsättningar i alla fall här i Vasa.
 
Efter att datumet var bestämt sa överläkaren att man, som det ser ut nu, planerar att börja igångsättningen med ballong på tisdagen. Sen ska jag vara beredd att sändas hem med den, för att återvända nästa dag om inget annat hänt. Resten får vi ta som det kommer.
 
Det känns väldigt konstigt att ha ett datum spikat!

Jag vågar ändå inte ta ut något alls nu före, eftersom läkaren även sa att det kan krävas kejsarsnitt senare om igångsättningen inte lyckas. Så det är bara att vänta och se, samt ta en dag i taget. Coronan påverkar ju läget på det viset, att Matts inte får närvara förrän förlossningen räknas vara igång "på riktigt". Vad det betyder i praktiken återstår att se, men jag skulle gissa att jag ska ha egna, regelbundna värkar, vara öppen minst 4 cm och/eller fostervattnet ska ha gått. Alltså likadana kriterier för att tas in till förlossningen när den sätter igång spontant. Blir det kejsarsnitt får däremot Matts inte ens närvara i operationssalen, utan han får vara med uppe i förlossningssalen sen efteråt en liten stund innan jag och bebisen rullas vidare till BB.
 
 
Men en sak är säker,
vi kommer få träffa vår efterlängtade bebis inom en snar framtid! 🤍
 
 
Tänk att den där lilla sängen, snart kommer kännas stor åt en ännu mindre bebis!