/ Allt och inget / Nadjabakar / Recept /

Chokladtårta med hallonmousse, dolce de leche, banan, grädde och maränger


 
 
Igår firade vi Matts 28:onde födelsedag, en dag på förhand här hos oss. På dagen kom hans familj hit och ikväll hade vi vänner över på kaffe. Jag hade förberett en tårta redan kvällen innan som jag garnerade nästa morgon. Det var ett nytt recept för denna gång, sammanställt från flera olika ställen. Ska ta och skriva ner receptet här, så har jag det sparat. För den här tårtan var så pass god att jag kan vilja göra den flera gånger! Den var heller inte särskilt svår att göra så den här kakan får tummen upp av mig!
 
 
 
 
 
Botten:

3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten, kokhett
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
2 ½ dl vetemjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en form, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i bottnen och med en bred krage runt insidan av kanten.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.

3. Rör ner det varma vattnet.

4. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl och rör ner det i äggsmeten. Häll ner smeten i formen.

7. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den kallna i formen.

8. Skär bottnen i 3 delar/bottnar med en vass kniv.

 

 

Fyllning 1:


1 burk karammeliserad mjölk (317g)
1 banan
1 dl vispgrädde
7-10 krossade maränger (såna man köper färdiga i påse)


Gör så här:

Bred ut den karammeliserade mjölken på botten. Skiva sen bananen till bananpengar och bred dem ut som ett jämt lager över den karammeliserade mjölken. Vispa grädden, bred över bananerna. Krossa marängerna och bred ut över grädden.

Fyllning 2:
Hallonmousse


3 dl vispgrädde
4 gelatinblad
0,5 dl socker
1 msk vatten
250 g frysta hallon

Gör så här:

Koka upp hallon, socker och vatten och mosa hallonen tills du får en hallonsås.
Lägg gelatinbladen i vatten några minuter, ta upp och krama ur vattnet, blanda sedan ner dom i den varma hallonsåsen. Se till att röra om noga så att gelatinet fördelas ordentligt.
Häll över hallonsåsen från kastrullen till en skål, låt stå och svalna medans du vispar grädden.
När hallonsåsen är sval och grädden är vispad så vänder du ner hallonsåsen i grädden och rör om försiktigt.
Ställ moussen i kylskåpet ett tag, rör om då och då, när den är fast och konsistensen känns bra är det bara att börja fylla tårtan!

Blanda inte ner hallonsåsen i grädden innan den svalnat ordentligt, annars är risken stor att moussen skär sig och det vill man ju inte!
Låt hallonsåsen svalna i rumstemperatur, försök inte få den sval genom att ställa in i kylskåpet då kommer gelatinet stelna.
 

 
 
 
Garnering:

6 dl vispgrädde
1½ gelatinblad (om du ska spritsa din gräddtårta, för då håller dekorationerna mycket bättre!)
 
Gör så här:

Vispa upp grädden tills den nästan är så fast som du vill ha den.
Blötlägg gelatinet ett par minuter i kallt vatten, krama sen ur dem och sätt gelatinet i ett microtåligt glas. Micra gelatinet tills det blir flytande, ca 20 sekuner. Låt gelatinet svalna lite och vispa sen försiktigt ner det i grädden. Låt grädden stå kallt i kylskåpet en stund innan du börjar dekorera tårtan.
 
 
Födelsedag / Recept / Tårta / nadjabakar