/ En dag på jobbet /

Nallematte


 
 
 
Brrr! Vi har verkligen fått känna av riktig finsk vinter under de senaste dagarna.
Termometrarna har visat strax under -20 strecket varje morgon när jag kört iväg till jobbet, och på eftermiddagarna har det varit riktigt fint väder att köra hem i. Lite på kallare sidan har det väl varit, men med lager på lager av kläder har det nog ändå gått riktigt bra!
 
 
 
 
Ett par dagar nu har det ändå varit så pass kallt att vi på dagiset inte velat gå ut alls, eller bara en väldigt kort stund för att vädra näsorna. Så vi har fått ha gympa-pass i korridorerna, leka lekar inomhus och ha fler sagostunder. Men det har gått riktigt bra det med!
 
 
 
Jag brukar ju inte nämna vid vad vi sysslar med på jobbet, utan tycker att jobb ska hållas på jobbet, men jag tänkte ändå den här gången berätta om mitt favoritmaterial just nu, som vi använder oss av på avdelningen; Nallematte!

Det är ett material där barnen får ta del av väldigt enkla matematiska begrepp redan från låg ålder.
Vi mäter, jämför, uppskattar, funderar och lär oss nya ord. Och allt med hjälp av lek!

Den här veckan funderade Lilla Björn och Pappa Björn hur de skulle göra när Lilla Björn fått för mycket gröt och Pappa Björn hade fått för lite gröt på sina tallrikar... Barnen är så kloka och vet ju oftast svaren på alla Nallarnas problem, men saknar kanske ord för det. Just det här Nallematte-passet hann vi även blåsa ballonger (öka på luft = större, släppa ut luft =mindre), leka med plättar samt plus&minus och så lärde ju Nallarna oss Grötleken också. I grötleken fick man ta mera gröt om man fick ett plus-kort och var tvungen att minska på mängden gröt på sin tallrik om man plockade upp ett minus-kort ur spelkortshögen. Så bra material! Och visst är Nallarna söta också?! :) 
 
 
Dagis